HASAN TAHSİN ÖNALP KİMDİR?

hh

12 Mayıs 1919 tarihinde Kayseri´nin Pınarbaşı kazasında dünyaya geldi.

İlkokulu Pınarbaşı´nda okudu.

Ortaokul 1. sınıfı Kayseri Lisesinde yatılı olarak okudu.

Ankara Erkek Lisesinden mezun oldu.

Üniversiteyi İstanbul´da Yüksek Mühendis Mektebi´nde okurken yurtdışı imtihanlarını kazanarak Almanya´ya öğrenci olarak gitti.

Devlet bursu ile gittiği Hannover Teknik Üniversitesi´nden makina yüksek mühendisi olarak mezun oldu.

Zürih Teknik Üniversitesi´nde doktora derecesini aldı.

1948 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü´nde göreve başladı. Bu kurumda makina şefi, bölge genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev yaptı.

1954-57 yıllarında ilk Türk motorlu aracını imal etmiş olan Tuzla´daki Jeep fabrikasında müdür olarak görev yaptı.

1965-67 yılları arasında Verdi Grubunda 2.kez genel müdür olarak görev yaptı.

1967-79 yılları arasında o zamanki adı Otomarsan A.Ş. olan Mercedes-Benz Türk Otobüs Fabrikasında kurucu genel müdür olarak çalıştı.

Büyük bir disiplin ve başarı ile yürüttüğü görevi sırasında Türkiye´nin ilk otobüs ihracatını gerçekleştirdi.

1980-1983 yılları arasında Bayındırlık Bakanlığı yaptı.

1973 yılında Federal Almanya´nın Büyük Liyakat nişanı verildi.

2009 yılında 90 yaşında "Cumhuriyetle Yaşıt Bir yaşam Öyküsü" isimli kitabı neşredildi.

Gaz türibinleri konusundaki doktora tezi ve muhtelif teknik makaleleri vardır.

Evli olup bir oğul ve iki torun sahibidir.

Okulumuzun kurucusu Sayın Hasan Tahsin Önalp 01.06.2015 tarihinde İstanbul´da vefat etmiştir.

Yayın: 31.01.2014 - Güncelleme: 15.09.2023 01:19 - Görüntülenme: 2792